Wat een warmte ineens! Super lekker natuurlijk, maar dit betekent wel een explosie van teken na een redelijk koud begin van het voorjaar.
De laatste jaren komt de teek steeds meer in Nederland voor, het is dus belangrijk dat onze huisdieren hier goed tegen beschermd worden.
Wat is een teek?
Teken zijn spinachtige parasieten die vooral in lange struikgewassen voorkomen. Zodra er een gastheer langskomt, zoals bijvoorbeeld jouw hond, kat of konijn, laat hij zich vallen en klampt zich vast aan de vacht van het dier. Hierna probeert hij door de vacht heen te komen en zich vast te bijten in de huid om zich te voeden met bloed.
Het kan zijn dat dit een besmette teek betreft, deze is dan besmet door verschillende bacteriën/parasieten. Of het een besmette teek betreft is niet aan de buitenkant te zien, daarom is het belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Na 24 tot 48 uur bloed zuigen zou de teek namelijk de ziekteverwekker over kunnen dragen. De meest voorkomende ziekte die teken kunnen overdragen is de Ziekte van Lyme.
Hoe kan je ervoor zorgen dat jouw huisdier optimaal beschermd is tegen teken?
- Controleer je dier altijd op teken na een uitlaatbeurt, wanneer hij een tijd buiten is geweest en als je in een bosrijk of struikrijk gebied bent geweest. Kijk vooral de 'warme' plekjes goed na, dit zijn de oksels, in en achter de oren, liezen of tussen de teentjes. Verwijder de teek direct met een tekentang. Na het verwijderen kun je de plek van de beet ontsmetten met colloïdaal zilverwater.
- Zorg ervoor dat de weerstand van je dier goed is. Zieke dieren of dieren met een lage weerstand zijn aantrekkelijker voor teken, vaak is het bloed daardoor minder schoon, wat teken aantrekt. Denk hierbij ook aan de voeding, dit is de eerste stap voor een gezond dier. Voer je dier wat hij van nature zou eten. Daarnaast zou je voor honden kunnen denken aan het toedienen van schapenvet/knoflookbonbons 1x daags.
- Gebruik anti-teken middelen. Dit kan een middel zijn dat je bij de dierenarts gekocht hebt of via een dierenwinkel. Dit zijn vaak pipetten, tabletten of tekenbanden. Het nadeel van deze middelen is dat zij veel chemische ingrediënten bevatten en hierdoor de weerstand van je dier verlagen. Doordat het lichaam belast wordt met chemische middelen, komt dit terecht in het bloed van je dier en zo in de organen, met name de darmen lijden hier erg onder. Het komt ook geregeld voor dat je dier heel slecht op deze chemische bestrijdingsmiddelen reageert. Let daarom goed op bij het gebruik van deze middelen, ze kunnen reacties geven op de plek van toediening, maar ook op het neurologische systeem van je dier.
Ik adviseer altijd een natuurlijk alternatief ter bestrijding tegen teken, naast het zorgen dat je hond gezond is en hierdoor al minder aantrekkelijk is voor deze parasieten.
Natuurlijke alternatieven om teken te weren
-
Er zijn verschillende natuurlijke alternatieven op de chemische tekenmiddelen. Stop! Animal Bodyguard is een van. Verschillende essentiële en andere plantenoliën creëren een geurscherm om je dier heen, waardoor het lichaam van je dier onaantrekkelijk wordt gemaakt voor de teek. De teek houdt niet van deze geur, waardoor hij zich minder snel zal vastbijten.
Stop! Animal Bodyguard is ook geschikt ter bescherming tegen vlooien en andere uitwendige parasieten.
- Om je dier net even wat extra te beschermen tijdens het wandelen adviseer ik vaak om een outdoorspray te gebruiken. Even insprayen op de pootjes en de geliefde plekjes waar teken graag gaan zitten en je wandeling kan beginnen! Hiervoor gebruik ik Stop! Protectick spray.
- Het gebruik van EM-Keramiek kralen kan ook helpen om teken te weren. EM staat voor effectieve micro-organismen. Deze zijn in de kralen gebakken en deze zorgen ervoor dat teken minder snel op het lichaam van je dier gaan wandelen. Een EM-Keramiek halsband heeft even nodig voor deze goed werk en het lichaam van je dier hieraan gewend is. Uit ervaring kan ik zeggen dat je echt minder teken op het lijf vindt.
Reactie plaatsen
Reacties