5-Elementen in de zomer

Gepubliceerd op 18 juli 2024 om 13:41

De vijf elementen theorie is een indeling in vijf verschillende karaktertypen volgens de Chinese geneeskunde en kan vertaald worden naar dieren. Het type heeft niet alleen invloed op het karakter, maar ook op de omgang van de mens, training, voeding, huisvesting en de gezondheid van je dier.

Het element Vuur

Volgens de 5-elementen theorie past het element Vuur bij de zomer. Na het voorjaar komt de heetste periode van het jaar, waarin we het vaak druk hebben met leuke dingen doen, sociale contacten en vrolijk samenzijn. Vuur is licht, warm en magisch. Vuur is betoverend, de vlammen van een vuurtje dansen, vuur brengt mensen samen en er is gezelligheid. Maar pas op: vuur verwoest!

Vuurtype dieren

Vuurtype dieren zijn intelligente, speelse, blije dieren en staan graag in het middelpunt van de belangstelling. Ze doen er alles aan om jouw aandacht te vragen. Ze hebben anderen nodig om zich goed te voelen. Ze zijn heel gevoelig voor stemmingen en emoties, ze voelen goed aan als het baasje niet lekker in zijn vel zit en proberen deze op te vrolijken. Bij Vuur hoort drukte, het druk hebben en druk doen. Ze zijn altijd op de been en actief, maar niet per se snel en goed in kilometers maken. Het zijn vaak ranke en slanke dieren, kunnen kieskeurig zijn met eten en zijn meestal erg vocaal. Vuurtype dieren kunnen zich een beetje gedragen als een dramaqueen. Jaloersheid, scheidings- of verlatingsangst zijn gedragsproblemen die je ziet bij Vuurtypen die uit balans zijn.

Vuurtype paarden

Vuurtype paarden zijn dol op aandacht, interactie met mensen en kan moeilijk zonder andere paarden. Als het Vuurpaard gewerkt heeft vind hij het heerlijk om uitgebreid beloont te worden in de vorm van aandacht. Hij vindt het lekker om gepoetst en gevlochten te worden en als alle ogen op hem gericht zijn op wedstrijd geniet hij van het applaus. Het zijn niet de makkelijkste eters, overgang naar andere voeding gaat lastig; ''Wat de boer niet kent, dat vreet hij niet''. Dit karakter komt veel voor bij warmbloedpaarden, Arabieren, Trakehners & Andalusiërs.

Vuurtype honden

Vuurtype honden zijn vrolijk, lief en gezellig. Ze zijn snel, behendig en bewegelijk en kunnen maar moeilijk stil zitten. Ze gaan liever met een ander op onderzoek uit dan alleen, want ondanks de nieuwsgierigheid vinden ze dat toch wel een beetje spannend. Vuurtype honden zullen je voortdurend volgen om te kijken wat je gaat doen. Ze willen liever niet alleen zijn, dat is vaak moeilijk. Honden met een vuurtype zijn erg vocaal; piepen, blaffen en grommen om hun boodschap over te brengen. Vuurtype honden zijn lastige eters, eten alleen als ze iets lekker vinden. In balans zijn deze honden leuk, vrolijk en clownesk, voor iedereen dus prettig en vermakelijk. In disbalans zullen zij nóg meer uit zijn op bevestiging en aandacht vragen, het wordt een obsessie dat resulteert in ADHD-gedrag. Hierdoor kunnen ze niet goed met hun energie omgaan en zijn ze door het dolle heen, gaan druk doen en piepen en blaffen om aandacht te vragen.

Vuurtype katten

Vuurtype katten zijn lieve, vrolijke, gezellige katten. Ze zijn heel makkelijk met andere katten, het liefst speelt hij heel de dag met vriendjes, of ligt hij tegen een andere kat aan te slapen. Als hij de enige kat in het huishouden is zal hij veel in de buurt van zijn baasje blijven. Het vuurtype kat is vocaal, houdt van aandacht en lichamelijk contact, hij zal dus snel op schoot komen liggen. Ze ''praten''  terug als je tegen ze praat. Ze kunnen eerst heel leuk en lief spelen, maar dit spel kan opeens omdraaien in een gemene aanval. In disbalans kunnen vuurtype katten wat nerveus en angstig worden. Met name Abessijnen, Perzen, Siamezen en schildpad- of lapjeskatten hebben het vuurtype.

Vuurtype konijnen

Vuurtype konijnen herken je makkelijk aan hun vrolijkheid en de binkies die ze maken. Ze houden van aandacht, zitten graag op schoot en vinden het niet erg om geaaid te worden. Als ze eraan gewend zijn, vinden ze de verzorging van hun vacht over het algemeen heerlijk. Een vuurtype konijn in disbalans zal snel in de stress schieten, zal lawaai maken door te gaan stampen en kan stoppen met eten wat uiterst gevaarlijk is voor konijnen. Daarnaast kan deze in huis plassen. In balans zijn het konijnen die goed en makkelijk te koppelen zijn en snel blij zijn met hun vriendje of vriendinnetje, ze maken veel binkies. Konijnenrassen met veel Vuur in zich zijn de rassen die vaak gefokt worden voor de shows, zoals o.a. Rex, Angora en Dwerg Teddy.

Vuurtype medisch

Vuurtype dieren hebben een lage pijngrens en worden nog wel eens dramaqueen genoemd. Deze dieren zijn vatbaarder voor aandoeningen aan de spijsvertering, met name de dunne darm en een slechte bloedsomloop (hart). Omdat deze dieren al zo 'heet' van zichzelf zijn, kunnen ze ook niet zo goed tegen warmte. In de zomer zoeken ze dan snel verkoeling in de schaduw of het water.

Wil je meer te weten komen over de 5-elementen hoe je deze kunt toepassen bij je dier?

  • Voor paarden heeft Eric Laarakker het boek "Paardentypen" geschreven.
  • Voor honden, katten en konijnen heeft dierenarts Aleid Hillebrand in samenwerking met Eric Laarakker het boek "Leer jouw hond, kat of konijn kennen met de Vijf Elementen" geschreven

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.